Завод за јавно здравље – информишимо се о инфекцији COVID19

Коронавирусна болест (COVID -19) је инфекција коју изазива РНК вирус (SARS-COV-2) а преноси се капљичним путем и блиским контактом са оболелом особом.
Лакши облици болести могу личити на прехладу (повишена телесна температура, бол у ждрелу, кијавица, слабост, болови у мишићима). Тежи облици болести се манифестују упалом плућа са повишеном телесном температуром, кашљем и отежаним дисањем. У најтежим случајевима, може доћи до шока, акутног респираторног синдрома и смртног исхода. Пријављене су инфекције код деце али знатно ређе него код одраслих Извештаји о деци оболелој од КОВИД19 указују да су оболела деца углавном имала благе симптоме.
Преиспитајте хигијенске навике и усвојите нове, као и здравије животне стилове
Подстакните дете да сваки дан одржава хигијену – једноставне кораке да се спречи ширење болести:
Перите руке често у трајању од 20 секунди (можете отпевати песму „Срећан ти рођендан“ два пута)
Научите их да прекрију њихова уста марамицом када кијају и кашљу и одмах баце марамицу у смеће или нека то ураде у угао лакта.
Не делите храну и пиће.
Уместо руковања и грљења, смислите неке оригиналније начине поздрава попут климања главом, намигивања или речима. Потребно је одржавати дистанцу од најмање 1,5м.
Ношење маски на адекватан начин – да прекрију нос и уста. Ученици при доласку и малим одморима, свуда ван клупе, морају имати маску, а на часу док седе у клупи, препоручено је ношење али је могу и скинути. За сво школско особље маске су обавезне све време.
Чешће проветравати просторије, на малом одмору и обавезно између две смене.
Можемо усмерити децу на начине на које могу да допринесу да се инфекција не прошири што им даје већи доживљај контроле у односу на ширење болести и помаже да се смањи анксиозност.
Можемо да кажемо деци да се овај вирус преноси између људи који су близу једни другима – када особа која је заражена кашље или кија.
Такође, верује се да се може пренети када се додирну неке површине које је додирнула особа која је заражена, те је из тог разлога важно заштити себе и редовно прати руке.
Важно је да се дете храни разноврсно и здраво, да има довољно сна и физичке активности; то ће им помоћи да изграде добар имуни систем.
Разговарајте са децом о новим правилима у школи
Многе школе су већ предузеле мере у виду појачане хигијене простора и чешћег прања руку.
Важно је да објаснимо деци разлоге ових мера како у школи тако и код куће.
Неопходно је да постоји посебна просторија у школи где би била изолована деца која у школи испоље симптоме до доласка родитеља.
Уколико се појаве симптоми у сколи ,дете се изолује у за то предвиђену просторију и позове родитељ, који дете преузима и одводи код лекара. Уколико се запослени разболи одлази са радног места и јавља се у Ковид амбуланту.
Важно је да постоји комуникација између родитеља и школе
Уколико је неко дете болесно, важно је да остане код куће и да школа буде обавештена о томе. Потребно је пре сваког одласка у школу мерити температуру.
Важно је да се укључи стручна служба школе уколико неко дете показује потешкоће повезане са анксиозношћу у вези са Ковидом-19.
Важно је да школе и родитељи прате сва званична упутства о превентивним мерама. Када штитимо себе, доприносимо и општем добру.
На који начин да разговарамо?
Родитељи и наставници најбоље познају њихову децу односно децу са којом раде. Нека дечија питања буду водич за то колико информација треба пружити. Ипак, не избегавајте да им дајете објашњења која здравствени стручњаци сматрају важним. Будите стрпљиви, деца и млади нису увек спремни да изразе своју забринутост . Када делите информације, важно је да се држите чињеница и трудите да не подигнете ниво стреса, већ да подсетите децу и да одрасли раде на решавању овог проблема и да дате деци конкретна упутства како они могу да се заштите.