Међународни дан борбе против вршњачког насиља „Дан розе мајица“

Сваке последње среде у фебруару месецу обележава се  Међународни дан борбе против вршњачког  насиља, познатији као „Дан розе мајица“

Наша школа обележила је овај дан различитим активностима како би подигли свест о проблему вршњачког насиља.

Направили смо плакат ради промовисања превенције и заштите деце и ученика од насиља и дискриминације. Написали смо основне информације шта је то насиље, како треба да се понаша жртва насиља, а како посматрач. Шта треба односно не треба да радимо у тим  моментима, коме да се обратитимо….

 Сви ученици су са својим одељењским старешинама израдили плакате на којима су исписали поруке које указују на важност толеранције, емпатије, поштовање права и различитости свих.

Ученици шестог и осмог разреда погледали су филм о физичким, психичким и социјалним последицама са којима се сусрећу жртве вршњачког насиља. Кроз радионицу указали смо на значај развијања сарадње и оснаживања за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.

Осим сјајних идеја како се заштити, од ченика смо сазнали о њиховим доживљајима вршњачког насиља и зашто о томе не треба ћутати.

Сви ученички радови су изложени у холу школе.

Како је настао  „Дан розе мајица“

Идеја је настала као вид подршке одраслих и деце једном ученику који је доживео вршњачко насиље у својој школи.

Широм света се последња среда у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлс МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама широм света.